През последните 2 години САЩ обсъждали подновяване на ядрените тестове

Това заяви бившият съветник по сигурността на страната Джон Болтън

22.07.2020 | 23:40 Редактор: Наталия Тотева
През последните 2 години САЩ обсъждали подновяване на ядрените тестове

През последните 2 години правителството на САЩ е обсъждало няколко пъти възобновяването на ядрените тестове. Това твърди бившият съветник по сигурността на страната Джон Болтън.

"Тази тема бе коментирана", признава Болтън, който е силен поддръжник на ядреното тестване. 

Идеята срещнала и много опозиционери в администрацията на Тръмп, които били на мнение, че сегашното компютърно тестване на бойните глави на САЩ е достатъчно. Въпросът така и не бил решен преди Болтън да напусне поста си през септември.

Washington Post твърди, че Щатите отчаяно искали да притиснат Русия и Китай да влязат в тристранните преговори за контрол над оръжията.

Болтън обаче категорично отрича това да е истина.

Бившият съветник искал да се възобновят тестовете под земя, защото Америка трябвало да е сигурна в надеждността на арсенала си.

Според противниците, компютърното тестване било достатъчно, а ако Америка започне да тества ядрените си оръжия, това щяло да предизвика другите държави да направят същото.

"Не знаем как стареенето се е отразило върху надеждността и сигурността на бойните глави. Не настоявам за атмосферни изпитания, но така, както един военен командир ми го описа - да имаш 5000 ядрени бойни глави е като да имате 5000 тойоти в гараж - искаш да знаеш, че като завъртиш ключа, двигателят ще запали от първия път", обяснява Болтън.

През май се появи информация, че ако ядрените тестове се подновят, това може да се случи на площадката край Невада, пише dnes.bg.

Политикът е категоричен, че ако се стигне до взривове, желанията на обществото ще се вземат под въпрос: "Има толкова много подходящи места, не говорим за това да се събудиш в Лас Вегас и да чувстваш, че земята под теб се тресе."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК