Путин с нов амбициозен план за икономическо развитие на Русия

Държавният глава подписа указ за националните цели на страната до 2030 г.

21.07.2020 | 23:01 Редактор: Георги Камарашев
Путин с нов амбициозен план за икономическо развитие на Русия

Руският държавен глава Владимир Путин подписа указ за националните цели за развитие на Русия до 2030 г., съобщи пресслужбата на Кремъл. Изпълнението на целите трябва да доведе до ускорено икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт и увеличаване на населението.

Указът всъщност представлява модифицирана версия на президентски документ от 2018 г. с хоризонт до 2024 г. Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, обясни какво налага преразглеждането на националните цели:

"Наистина международната икономическа конюнктура е много неблагоприятна. Въпреки тази конюнктура се поставят такива амбициозни цели, но безспорно са необходими определени корекции", заяви той, цитиран от БНР.

Ако целите, записани в документа, бъдат осъществени до 2030 г, Русия трябва да се трансформира във водеща страна в света по качество на образованието и обем на научните изследвания и разработки.

В новия документ са предвидени още икономически растеж над средния за света, индексиране на заплатите и пенсиите спрямо на инфлацията, ръст на инвестициите в основен капитал и на износа на неенергийни стоки до 70% в сравнение с 2020 г., както и увеличаване на заетите в малкия и средния бизнес до 25 милиона души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК