Путин получава безгранична власт, ще може да управлява до 2036 г.

78% от руските граждани са гласували "за" промените в Конституцията

02.07.2020 | 22:13 Редактор: Александра Иванова

Руският президент Владимир Путин ще може да управлява страната до 2036 г. Резултатите от проведения тази седмица референдум сочат, че близо 78% от руските граждани са гласували "за" промените в Конституцията, които му позволяват да се кандидатира за още два мандата. 

Руските граждани казаха "да" на промените в основния закон на страната, с които президентът Путин получава възможността да остане в Кремъл, докато навърши 84 години. Едва 21% от имащите право на глас са гласували против реформите в Конституцията. 

Руският президент заяви, че разбира онези, които са гласували против промените и благодари на всички, които са го подкрепили. 

"Неведнъж съм подчертавал необходимостта от промени в основния закон на страната – Конституцията. Така ще имаме по-добра политическа система, по-сигурни социални гаранции, укрепване на суверенитета на териториалната цялост, на духовните, историческите и нравствените ценности, които свързват поколенията", отбеляза Путин.

Според анализатори осигурявайки си доживотен мандат, Путин се превръща в най-дълго управлявалият страната лидер след Сталин. Президент завинаги е целта му и според опозицията в Русия. Критикът на Кремъл Алексей Навални определи резултатите от общонародното допитване като лъжа, която не отразява общественото мнение.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК