Politico: Макрон се нуждае от икономическо чудо, за да запази поста си

Ковид-19 ще предотврати преизбирането на френския президент през 2022 г.?

15.07.2020 | 12:56 Редактор: Георги Камарашев
Politico: Макрон се нуждае от икономическо чудо, за да запази поста си

Ковид-19 се очаква да предотврати преизбирането на френския президент Еманюел Макрон през 2022 г. За това съобщава онлайн изданието Politico, цитирано от investor.bg.

Според анализа на изданието държавният глава може и да триумфира на европейската сцена, като убеди Германия да приеме съвместни заеми за захранване на гигантски фонд за възстановяване на ЕС. У дома обаче той се сблъсква с неразбирането на тълпата в опитите да си върне доверието на обществото и да спаси икономиката, покосена от пандемията.

Междувременно лидерът на най-голямата крайнодясна партия в страната Марин льо Пен обяви, че е готова да се възползва от обществения гняв заради безработицата и срива на жизнения стандарт, ако Макрон се спъне някъде по пътя.

Президентът предупреди в мрачно телевизионно интервю за Деня на Бастилията, че „пред нас са много трудни месеци“. Той обеща да направи всичко възможно, за да ограничи настъпващата вълна от съкращения и затваряне на бизнеси заради коронавируса и да възстанови икономиката като по-екологична, по-чиста и по-самостоятелна.

Френската икономика остава сред най-тежко засегнатите в Европа. Точно преди блокирането безработицата беше паднала до 7,8% - най-ниско ниво от финансовата криза през 2008 г., но над средното за ЕС. 

Европейската комисия прогнозира 10,6 процента спад на френската икономика тази година, само малко по-слаб от очаквания в Италия и Испания. Централната банка на Франция прогнозира 9% икономически спад. Дори и с голям отскок през следващата година, брутният вътрешен продукт е малко вероятно да се върне на нивото си отпреди кризата преди президентските избори през април 2022 г., а перспективата за масова безработица е все по-ясна.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК