СЗО: Много страни вървят в грешната посока при справяне с пандемията

"Няма да има връщане към "старото нормално", заявиха от организацията

13.07.2020 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Много страни вървят в грешната посока при справяне с пандемията

СЗО предупреди, че твърде много страни вървят в грешна посока при справяне с пандемията на коронавируса, поради което не би могло скоро да има връщане към нормалността.

"Искам да бъда директен: няма да има връщане към "старото нормално" за обозримото бъдеще", каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

След като в неделя бяха регистрирани рекордните 230 000 нови случая на Ковид-19, здравната агенция на ООН заяви, че пандемията ще се влоши само, ако хората не се придържат към физическото дистанциране, миенето на ръцете и носенето на маски.

"Позволете ми да кажа: твърде много страни се насочват в грешна посока. Вирусът остава обществен враг номер едно, но действията на много правителства и хора не отразяват това”, допълни Гебрейесус, съобщава БГНЕС.

Той каза, че смесените послания от лидерите подкопават доверието.

Ако правителствата не въведат цялостна стратегия за потискане на предаването на вируса и ако населението не следва основните принципи за обществено здраве, "има само един начин тази пандемия да продължи", каза той.

"Ще става все по-лошо и по-лошо, и по-лошо."

Новият коронавирус е убил близо 570 000 души и е заразил над 12,9 милиона от избухването в Китай през декември миналата година, сочат официалните данни.

"Въпреки че броят на ежедневните смъртни случаи остава относително стабилен, има много за какво да се тревожим", каза директорът на СЗО и допълни, че Америка остава епицентър на пандемията. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК