Инфекционист: Епидемията от Ковид-19 в Италия приключи

"Не трябва да се пренебрегват положителните статистики на излекуваните", твърди д-р Басети

13.07.2020 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Инфекционист: Епидемията от Ковид-19 в Италия приключи

Експертът по инфекциозни болести Матео Басети, който е директор на Клиниката по инфекциозни болести в Генуа, обяви, че епидемията от Ковид-19 в Италия е приключила. Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността, категоричен е той.

Италия отдавна не е в челото на класацията по случаи на коронавирус. Ако допреди месец беше в първата тройка, то сега страната е спаднала до 13-о място в света с общо 242 827 случая на коронавирус, от които близо 195 000 са се излекували. Над 35 000 са жертвите на заразата.

"Всеки, който следи епидемиологичната ситуация в Италия, може да си помисли, че все още сме в разгара на коронавирусната епидемия. Всички новини започват с ежедневни доклади за броя на заразените и хоспитализираните. Но това е грешно впечатление. Епидемията от Ковид-19 приключи и това може да се види от числата", казва д-р Басети, цитиран от БГНЕС.

Основните критики на специалиста са насочени към властите, които ежедневно съобщават статистика с новозаболели случаи, без да се отчита колко от тях са напълно асимптоматични, колко са хоспитализирани и колко са с придружаващи заболявания.

"Не трябва да се пренебрегват положителните статистики на излекуваните пациенти, които напълно са се възстановили от инфекцията. Вместо да плашим гражданите с броя новозаразени, трябва да им представяме реално данните за болестта", смята експертът

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК