Разследват за шпионаж служител от обкръжението на Меркел

Той бил със среден ранг и с миграционен произход

11.07.2020 | 15:50 Редактор: Ивет Арабова
Разследват за шпионаж служител от обкръжението на Меркел

Сътрудник на пресслужбата на германското правителство е заподозрян в шпионаж. Правителствената информационна служба се ръководи от Щефен Зайберт. От представен в четвъртък от вътрешния министър Хорст Зеехофер годишен доклад за работата на вътрешното разузнаване (Службата за защита на конституцията) става ясно, че по искане на Главната прокуратура в Карлсруе още от декември 2019 година срещу въпросния служител са предприети "изпълнителни мерки“. Разследването продължава, се посочва в доклада.

Човек от бюрото за посетители

Главният прокурор Петер Франк е потвърдил за "Билд Цайтунг“, че въпросното лице е разследвано по подозрение в шпионаж. Според изданието, става въпрос за служител от бюрото, отговарящо за външните посетители, чиито помещения са били претърсени. Заподозреният бил чиновник от среден ранг и с миграционен произход.  

От пресслужбата на правителството не са пожелали да коментират случая. Говорител заяви, че няма да вземат отношение "нито за продължаващите следствени действия, нито по персонални въпроси“, информира "Дойче Веле".

Две египетски служби са активни в Германия

От доклада на вътрешния министър става ясно още, че две египетски тайни служби са активни в Германия: General Intelligence Service (GIS) и египетското вътрешно разузнаване National Security Service (NSS). Една от основните им задачи е да събират информация за египетски опозиционери, живеещи в Германия – например за представители на ислямистката организация "Мюсюлмански братя“ или на християнската коптска общност.

Египетски служби полагат усилия да вербуват свои сънародници в Германия да работят за разузнаването, се казва още в доклада.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК