Нова трагедия с бежанци край бреговете на Лампедуза

При започналата спасителна операция бяха спасени повечето от 200 души на борда, но най-малко 27 са се удавили.

12.10.2013 | 10:25
Нова трагедия с бежанци край бреговете на Лампедуза

Поредният кораб с нелегални имигранти от Северна Африка се преобърна край бреговете на италианския остров Лампедуза. При започналата спасителна операция бяха спасени повечето от 200 души на борда, но най-малко 27 са се удавили.

Само преди седмица край Лампедуза загинаха близо 300 нелегални имигранти, което възпламени призивите за общи европейски действия за мерки срещу бъдещи подобни индиценти.

Инцидентът с нелегалните имигранти става на 120 километра от остров Лампедуза в малтийски води. Нелегалните имигранти използват сателитен телефон, за да вдигнат тревога, но корабът им започва да потъва, след като хората се струпват на единия му борд в опит да привлекат вниманието на преминаващ самолет.

Случващото се е забелязано от малтийски въздушен патрул и незабавно започва съвместната спасителна операция на малтийски и италиански части, които успяват да спасят повечето имигранти.

След новия случай премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви, че европейските води край Африка се превръщат в гробище и призова общността към спешни действия.

„Това, което чуваме от европейска страна са само празни приказки“, заяви Джоузеф Мускат. Колко хора трябва да загинат преди да бъдат предприети действия, а не само преговори за затягане или облекчаване на имиграционните правила“, запита малтийският премиер, който обеща, че страната ще се постарае гласът й да бъде чут по време на следващата среща на върха в края на месеца.

След трагедията от миналата седмица Европейската комисия призова за провеждане на операция в Средиземно море за прихващане на корабите и лодките с нелегалниимигранти. С тази задача трябва да се заеме агенцията за външните граници на ЕС „Фронтекс“, която през тази година работи с орязан бюджет.