Има ли изтичане на радиация след аварията в Натанз?

САЩ обвиняват Техеран, че разработва в комплекса ядрено оръжие

06.07.2020 | 22:50 Редактор: Ивет Арабова
Има ли изтичане на радиация след аварията в Натанз?

Пожарът, избухнал в четвъртък в ядрения комплекс в Натанз, очевидно е повредил сериозно съоръжението. Както потвърди говорител на иранската Агенция за атомна енергия, инцидентът е нанесъл тежки щети. В средносрочен план аварията може да се отрази на производството на центрофуги, уточни още говорителят. Първоначално беше съобщено, че пожарът е засегнал една новострояща се сграда, а не самото ядрено съоръжение. Сега стана ясно, че то все пак е сериозно повредено.

Спекулации

Ядреният комплекс в Натанз играе централна роля в атомната програма на страната. И докато Техеран уверява, че тя служи само за мирни цели, САЩ обвиняват страната, че тайно се опитва да разработи ядрено оръжие. В тази връзка Вашингтон наложи санкции, които засегнаха много тежко иранската икономика.

Иранските власти засега не казват каква е причината за пожара. В събота близки да иранското ръководство източници заявиха пред агенция Ройтерс, че инцидентът може да е бил предизвикан от кибератака. Преди това осведомителната агенция Ирна съобщи за предполагаем саботаж на чужди сили, пише "Дойче Веле".

"Опасност няма"

Ядреният комплекс в Натанз, който в голямата си част е подземен, фигурира в списъка с иранските атомни съоръжения, които се намират под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия. Според нейни представители, на мястото на пожара не е имало радиоактивен материал. От иранската Агенция за атомна енергия също уверяват, че опасност няма. Уточнява се също така, че при инцидента не е пострадал нито един човек.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК