Експерт: Взетите мерки заради Ковид-19 затрудняват връзката между терористите

При разбиването на групировки в Сирия ще се завръщат радикализирани европейци

06.07.2020 | 21:33 Редактор: Ивет Арабова

Експерти по сигурността от Съвета на Европа предупредиха, че пандемията може да доведе до използването на биологично оръжие от терористични организации в бъдеще. Докато светът се бори с Ковид-19, възползват ли се от ситуацията вербовчиците на международни терористични групи?

"Може да се предполага, че съществуват подобни крайно античовешки действия. Нормално е да се повиши активността на техните вербовчици. Хората могат да бъдат по-лесно манипулирани, когато изпаднат в затруднения", каза за "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

По думите му, заради взетите мерки по света комуникацията на такива групировки е изключително затруднена.

"Като държава на пътя между Европа и Близкия Изток, трябва да имаме наум, че през нас преминават такива хора. В този глобален свят никой не може да бъде спокоен. Неутрални държави като Швеция и Норвегия също бяха поразени", подчерта експертът.

21-годишният Мохамед Абдулкадер, който бе задържан в Бургас, остава в ареста. Той е обвинен за извършване на терористични престъпления извън България, стана ясно и, че баща му е бил лидер на терористична организация.

"Опасно е, че член от семейството му е водач на такава джихадистка група. Много подобни организации са свързани със семейството, често цели родове са свързани с такива идеологии. Този ефект на авторитета на бащата е изключително силен", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев.

Той добави, че с разбиването на основните групировки в Сирия ще се завръщат радикализирани европейски граждани.

"Това ще е една вълна, за която ЕС трябва да е в абсолютна готовност. Обстановката в Сирия е свързана с една среща между Русия, Турция и Иран. Излезе се с декларация, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена, това беше подкрепено от Ердоган", посочи Гърдев.

Според него обстановката в Сирия продължава да бъде сериозна, а Турция в момента ще иска да спазва своите ангажименти там, тъй като това косвено влияе на Либия.

"Решенията се случват на бойното поле и после се обличат с договорености. В Европейския парламент напоследък много се активизира дебатът за европейската отбрана. Без да има сили на терена, никой не се съобразява с тях", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК