Германия с рекорден държавен дълг, част от пенсиите ще бъдат увеличени

Във Великобритания затваря верига от 91 ресторанта

03.07.2020 | 19:32 Редактор: Юлия Христова

Икономическата криза заради коронавируса набира сили в световен мащаб. Германия тегли рекорден държавен дълг в опит да се справи с най-голямата рецесия от Втората световна война насам. А във Великобритания фалираха поредните вериги ресторанти и хиляди останаха без работа.

Парламентът на Германия одобри втората актуализация на бюджета. Огромните разходи за преодоляване на последиците от коронавируса доведоха страната до най-голямата рецесия от Втората световна война насам. Решението беше еднозначно - теглене на рекорден дълг от 61,8 млрд. евро. Разходите, заложени в бюджета за 2020 г., възлизат на около 509 млрд. евро. А общата сума на дълговете през настоящата година нараства до рекордните близо 218 млрд. евро. Решението за новия дълг бележи съществена промяна в политиката на правителството на канцлера Ангела Меркел, което отдавна се гордее с фискалната дисциплина и балансирания си бюджет.  

Въпреки кризата, пенсиите на хората с най-ниски доходи ще бъдат увеличени от януари. А в сила за половин година е по-ниска ставка на ДДС. Приетият актуализиран бюджет означава надхвърляне с почти 120 милиарда евро на максимално допустимия праг на нови дългове, което е заложено в Основния закон на Германия.

А във Великобритания дойде поредна лоша новина за бизнеса. Затваря верига от 91 ресторанта. 1900 от общо 6000 души персонал остават без работа. Ако се намери нов собственик обаче това може да се избегне. През последните дни зачестиха новините за съкращения на работни места в резултат на пандемията от коронавируса. Правителството планира да отвори в събота заведения, театри и фризьорски салони, но се очаква завръщането към нормалния начин на живот да бъде плавно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК