Пандемията ще заличи 400 млн. работни места в света през второто тримесечие

През първото тримесечие са били загубени 155 млн. работни места, сочат данни на МОТ

01.07.2020 | 23:55 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията ще заличи 400 млн. работни места в света през второто тримесечие

Коронавирусната пандемия се очаква да доведе до спад с 14% на глобалното работно време през второто тримесечие на 2020 г., съобщи Международната организация на труда (МОТ), цитирана от CNBC.

Трудовата агенция на ООН съобщи, че този спад на работното време се равнява на 400 млн. загубени работни места на пълен ден в света през второто тримесечие въз основа на стандартна 48-часова работна седмица.

Това бележи "силен ръст“ в сравнение с прогнозата на МОТ за периода от 10,7% спад на работното време или 305 млн. загубени работни места в предишния ѝ доклад за въздействието на Ковид-19 върху трудовия пазар, публикуван през май.

В петото издание на доклада "Ковид-19 и трудовия свят“ МОТ съобщи, че Северна и Южна Америка са най-засегнатите региони с очакван спад на работното време от 18,3% или 70 млн. загубени работни места на пълен ден.

Загубеното работно време се изчислява въз основа на статистически прогнози на МОТ, идващи от данни в реално време за икономиката и трудовия пазар. Те използват четвъртото тримесечие на миналата година като основа за спадовете.

През първото тримесечие МОТ изчисли спад с 5,4% на работното време в цял свят, равняващ се на 155 млн. загубени работни места спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

МОТ съобщи, че има многобройни фактори, причиняващи глобалния спад като по-късо работно време, временно освобождаване от работа, както и безработица и "неактивност".

Всичко по темата четете на Investor.bg.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК