Германската безработица се повиши до най-високото ниво от близо 5 години

Общият брой на загубените работни места през второто тримесечие е 678 000

01.07.2020 | 23:05 Редактор: Ралица Братанова
Германската безработица се повиши до най-високото ниво от близо 5 години

Германската безработица се повиши до най-високото ниво от близо пет години, подчертавайки тежките икономически последици от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.  

Увеличението на безработните с 69 000 през юни прави общия брой на загубените работни места през второто тримесечие 678 000. 

Но въпреки това повече съкращения са предотвратени с щедрата държавна подкрепа за заплатите, заяви Федералната агенция по труда в сряда.  

Докладът е поредният сигнал, че пътят за възстановяването на страната ще бъде дълъг, пише BloombergTV.bg.

Скорошно проучване на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари показва, че всяка втора компания не очаква да се върне към нормалния ритъм на работа преди следващата година. 

Броят на хората с намалено работно време се понижи до 6,7 милиона през юни спрямо 7,3 милиона през май. 

Политиците предупредиха за труден период, който предстои. Международната организация на труда заяви във вторник, че загубените досега работни места заради кризата няма да бъдат напълно възстановени през втората половина на годината, дори при най-оптимистични предположения.  

От друга страна разхлабването на мерките донесе най-силния ръст на продажбите на дребно в Германия от поне 26 години през май, предаде Die Zeit.  

По данни на Федералната статистическа служба приходите от продажбите на дребно нарастват с 13.4% през май спрямо април. В реално изражение ръстът е от 13,9% и регистрира най-голямото увеличение на приходите от продажбите от събирането на данни през 1994 г. „Това даде възможност на търговците на дребно да компенсират загубите от продажби, свързани с коронавируса“, казват статистиците.

През април бе регистриран реален спад от 6,5% в сравнение с предходния месец поради прекратяването на дейността на редица видове бизнес на фона на пандемията.

През първите пет месеца продажбите в номинално изражение са с 2,4% над нивото преди година, в реално изражение - с 1,2%. Най-голямото увеличение на продажбите в сравнение със същия месец на предходната година, с малко под 29%, беше постигнато през май в бизнеса с електронни поръчки. Търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия регистрира реално повишение от почти 5%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК