Високи нива на безработица, но отново се търси работна ръка у нас

Регистрираните безработни в края на месеца са близо 300 000

23.06.2020 | 19:54 Редактор: Юлия Христова

Високи нива на безработица се наблюдават в голяма част от европейските страни. Причината не е изненада – Ковид-19 се отрази сериозно на пазара на труда в чужбина и у нас. 

Според последния анализ на Агенцията по заетостта, за изминалия месец в 15 от 28 области у нас безработицата е над 10%, при средно равнище за страната от 9 на сто. Данните сочат, че най-висока е безработицата във Видин - 16,5 на сто, следва Монтана с около 15%. 

Липсата на работа се откроява като проблем в Силистра и Враца. Най-ниска е безработицата традиционно в София - под 5%. По-благоприятна е ситуацията и в големите областни градове като Варна и Пловдив. Повече работа има и за перничани, но с ясната уговорка, че голяма част от тях работят в столицата. Най-силна е конкуренцията сред хората без препитание в Плевен, там 20 души се борят за една свободна позиция, а най-малка в София - по четирима. 

Регистрираните безработни в края на месеца са близо 300 000, числеността им се увеличава с около 1% спрямо месец по-рано и с над 60 на годишна база. Положителното е, че новорегистрираните работни през май са много по-малко от тези за април, но и много повече на фона на данните година по-рано.

Затворените ресторанти и приземените самолети оставиха хиляди без работа у нас. На други пък им се наложило да напуснат заради косвени причини. Такъв е случаят и на Диана Тошева. Майката на двете, която вече е на борсата. Смяната на работа няма да е толкова лесно начинание за Диана. Безработицата в Шумен е близо 13%, а за едно място в града се борят 9 души. Ситуацията е сходна в цялата страна, категорични са от компаниите за подбор на персонал. 

В момента кадри се търсят основно в IT сектора, както и в компаниите, които имат собствено производство. В бъдеще пък все повече ще се разчита на временна заетост. 

Именно за това експерти съветват хората да не спират да подобряват своята квалификация, тъй като знанията дават добавена стойност на кандидатите. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК