fallback

СЗО: Най-лошото предстои, пандемията се разраства

Коронавирусът ще зарази много повече хора, ако властите не започнат да прилагат правилните политики

30.06.2020 | 13:50 Автор: Юлия Христова

В световен мащаб пандемията от коронавирус се разраства и най-лошото тепърва предстои. Това предупреди Световната здравна организация. 6 месеца след масовото разпространение на вируса по света , броят на заразените надхвърли 10 милиона, а смъртните случаи достигнаха 500 хиляди.

Коронавирусът ще зарази много повече хора, ако властите не започнат да прилагат правилните политики, предупреждава СЗО и наблегна на думите - изследване, проследяване, изолация и карантина.

"Най-лошото тепърва предстои, съжалявам, че го казвам. В някои страни, които започват да отварят отново своите икономики и общества, има увеличаване на новите случаи. Повечето хора остават податливи. Всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но суровата действителност е, че дори не сме близо до края", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Организацията посочи и че все пак има напредък в създаването на ваксина, но успехът все още не е гарантиран. А американската компания производител на "Ремдесивир" определи цената му - 390 долара за флакон.

По данни на производителя прилагането на лекарството съкращава лечението на заразените. А общо третирането с този медикамент ще струва 2340 долара за петдневен курс.

А от Китай дойде тревожа новина - нов щам на грип с пандемичен потенциал е открит там. Вирусът се пренася от прасета, но може да заразява хора, а след това лесно да мутира и да започне да се предава от човек на човек. Според учените на този етап няма основания за тревога, но препоръчват вирусът да се следи отблизо.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback