СЗО: Най-лошото предстои, пандемията се разраства

Коронавирусът ще зарази много повече хора, ако властите не започнат да прилагат правилните политики

30.06.2020 | 13:50 Редактор: Юлия Христова

В световен мащаб пандемията от коронавирус се разраства и най-лошото тепърва предстои. Това предупреди Световната здравна организация. 6 месеца след масовото разпространение на вируса по света , броят на заразените надхвърли 10 милиона, а смъртните случаи достигнаха 500 хиляди.

Коронавирусът ще зарази много повече хора, ако властите не започнат да прилагат правилните политики, предупреждава СЗО и наблегна на думите - изследване, проследяване, изолация и карантина.

"Най-лошото тепърва предстои, съжалявам, че го казвам. В някои страни, които започват да отварят отново своите икономики и общества, има увеличаване на новите случаи. Повечето хора остават податливи. Всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но суровата действителност е, че дори не сме близо до края", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Организацията посочи и че все пак има напредък в създаването на ваксина, но успехът все още не е гарантиран. А американската компания производител на "Ремдесивир" определи цената му - 390 долара за флакон.

По данни на производителя прилагането на лекарството съкращава лечението на заразените. А общо третирането с този медикамент ще струва 2340 долара за петдневен курс.

А от Китай дойде тревожа новина - нов щам на грип с пандемичен потенциал е открит там. Вирусът се пренася от прасета, но може да заразява хора, а след това лесно да мутира и да започне да се предава от човек на човек. Според учените на този етап няма основания за тревога, но препоръчват вирусът да се следи отблизо.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Hchchchc
преди 3 години
Тоя тъмен пумпал няма ли да спре с платените си изказвания?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
С тези цени по-голямата част от населението на планетата ще си остане неваксинирано. Сигнализирай за неуместен коментар