Агов: Не може да събориш паметника на Колумб, защото Америка нямаше да я има

Няма опасност от гражданска война в САЩ, смята журналистът

29.06.2020 | 21:43 Редактор: Искра Ангелова

Бурните протестите и вандалските прояви срещу расизма обхванаха повече от 40 американски града. Те избухнаха след убийството на Джордж Флойд при арест в Минеаполис в края на миналия месец. А това се оказа едно от най-големите предизвикателства за президента Доналд Тръмп.

"Това, което се случва в САЩ, няма да доведе до гражданска война. Паникьорите, както беше с коронавируса, обичат да драматизират нещата. Няма опасност от такава война, защото американците са достатъчно разумни и свободни хора. Има нещо много важно в тези протести - има проблем в Америка, има проблем с расовото неравенство и това е признато от всичко", каза журналистът и политик Асен Агов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че в САЩ има проблем с това, че няма достатъчно закони, които да стимулират толерантността на хората.

"Всичко това избухна, защото Америка беше разделена при управлението на Тръмп. Заради това се стигна до такива ексцесии. Искам да подчертая нещо важно - палежите, грабежите и срутването на обществени сгради, всичко това е извършено от криминални контингенти. Моя близка ми разказа, че в Сан Франциско бандите вървят в кервани от джипове и обират магазини, никой не може да ги спре. В цялата тази ситуация полицията е уязвена", допълни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Асен Агов коментира, че има нужда от реформа на полицаите.

"В Америка, където е разрешено ползването на оръжие, годишно досега са загинали 2500 полицаи от стрелци, които ги убиват. Полицаите се чувстват незащитени и са готови да реагират агресивно. Трябва да се подсигурят полицаите, защото те се страхуват за живота си. Трябва да се извърши цялостно реформа - първо на полицията, второ обществото да се чувства спокойно, че има работа за всички", допълни той.

Според него администрацията на Доналд Тръмп е предубедена.

"Той в момента прави всичко ориентирано към неговата твърда група избиратели, които са главно хора от Централните щати на Америка, които са дълбоко религиозни и консервативни. Що се отнася до паметниците - стигна се до крайности, не може да събориш паметника на Христофор Колумб, защото Америка нямаше да я има. Ако са атакували статуята на Чърчил - има основание, защото той е един от най-големите поборници за съхраняването на американската империя", категоричен е политикът.

Интересно е поведението на социалните медии. Не само атаките на Тръмп, но и атаките на цялото общество срещу социалните мрежи е много силна.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК