Нови протести на хоризонта на Гърция

Днес учителите дават тон на новите протести, които ще продължат цяла седмица.

16.09.2013 | 10:30
Нови протести на хоризонта на Гърция

След края на сезона на отпуските, Гърция е изправена пред нова серия стачки, заради плановете на правителството за масови съкращения в публичния сектор.

Днес учителите дават тон на новите протести. Те ще продължат през цялата работна седмица. Има голяма вероятност да не спрат и през следващата.

В сряда пък стартират други две организирани стачки, в които ще се включат работници от здравеопазването, данъчната служба, както и юристи.

Гърция се ангажира пред международните кредитори до края на този месец да съкрати 12 500 служители, в замяна на поредните траншове от финансовата помощ за нея. Много служители в публичния сектор трябва да приемат нови постове или да се задоволят със 8 месеца в друга сфера и при по-ниски възнаграждения. 4500 души вече бяха съкратени през юли. Университетите също заклеймиха плановете за съкращаване на служители, с мотива, че дори в момента изпитват недостиг на преподаватели.

Днес в Гърция пристига поредната делегация на ЕС, МВФ и ЕЦБ, която да проследи напредъка на Атина в изпълнението на договорените реформи. Според един от най-големите кредитори в страната – Юробанк, инспекторите ще разгледат подробно приватизацията на минната компания ЛАРКО, производителят на камиони ЕЛВО и гръцките отбранителни системи ЕАС.  Ще бъде разгледана и възможността за нов данък върху собствеността. Надеждите на Атина са, че докладът ще може да бъде финализиран преди 15 октомври, когато е следващата среща на Еврогрупата. Тогава ще бъде взето решение за отпускането на пореден транш от 1 млрд. евро за Гърция. Страната се надява и на трета спасителна програма, тъй като Атина има нужда от допълнителни 10 млрд. евро.