Една трета от произведената храна в света се изхвърля

В света около 870 млн. души гладуват всеки ден. Експерти призоваха за даряване, рециклиране и избягване на свръхпокупки.

12.09.2013 | 09:43
Една трета от произведената храна в света се изхвърля

Една трета от произведената храна в света се губи и коства загуби на световната икономика около 570 милиарда евро, сочи доклад на агенцията по храните на ООН. Количеството изхвърлена храна е приблизително 1,3 млрд. тона, а Азия заема челното място.

Загубите на храна се равняват на БВП на Швейцария, заяви генералният директор на агенцията по храните Жозе Грациано да Силва. Според него подобна практика е напълно неприемлива предвид факта, че на ден гладуват 870 милиона души.

По думите на ръководителя на програмата за околна среда на Обединените нации Ахим Щайнер това е потресаващ феномен. Той призовава гражданите да предприемат индивидуални действия за справяне с проблема, тъй като огромното количество храна, което се губи, представлява сериозен потенциал за намаляване на броя на гладуващите.

Докладът на агенцията по храните на ООН сочи Азия като регионът, в който се изхвърля най-много храна. Общо 100 килограма зеленчуци на глава от населението се губят средно всяка година в индустриализираните региони – Китай, Япония и Южна Корея.

Други ключови области, свързани с отпадъците и въздействието върху околната среда, са местната индустрия в Северна и Латинска Америка, както и загубите на плодове в Азия, Европа и Латинска Америка.

Произведената, но неупотребена храна заема 30% от обработваемата земя в света. Съществуват редица съвети с цел намаляване на разхищението на храна. Някои от тях са избягване на свръхпокупките, даряване на храна на уязвимите хора от обществото. Агенцията по храните също така подчертава важността от рециклиране на негодните хранителни продукти, което е по-добър вариант, отколкото изхвърлянето им на сметища.