Тръмп: Мога да дам 19 имена на вируса, например "Кунг-флу" или "Ухан"

Според американския президент Китай е отговорен за началото на пандемията

24.06.2020 | 10:17 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп: Мога да дам 19 имена на вируса, например

Американският президент многократно е заявявал, че смята Китай за отговорен за появата на пандемията, предаде ТАСС. Доналд Тръмп предложи по време на предизборен митинг в Аризона Ковид-19 да бъде прекръстен на "Ухан" или "Кунг-флу", като отново се съсредоточи върху факта, че е бил регистриран за първи път в Китай.

"Всичко беше наред с нас преди епидемията и ще бъде така и след епидемията. Мога да дам на вируса 19 имена: “Ухан”,”Кунг-флу”, каза той пред множеството.

“Някои наричат вируса “китайски грип”. Но ние ще станем след пандемията много по-силни от всякога”, убеден е президентът на САЩ. Тръмп спомена Китай няколко пъти по време на речта си в контекста на епидемията от коронавирус, предава БГНЕС.

Конфронтацията между Пекин и Вашингтон се засили заради разпространението в света на Ковид-19. Тръмп многократно повтори, че смята Китай за отговорен за започването на епидемията. Вашингтон обвинява Пекин в прикриването на информация за произхода на вируса и степента на заразяване.

Заместник-министърът на външните работи на Китай каза в интервю за NBC, че Пекин "не е скрил никаква информация“ за коронавируса. Той изрази съжаление, че “някои политици използват ситуацията, за да клеветят Китай”.

Снимка: Bloomberg/Stefani Reynolds

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК