И Норвегия изправена пред смяна в управлението

Страната благоденства, икономиката цъфти, но въпреки това норвежците са на път да поверят властта на досегашната опозиция

09.09.2013 | 09:41
И Норвегия изправена пред смяна в управлението

Може ли в една страна нещата да се развиват наистина твърде добре? Икономически експерти и партийни анализатори в Норвегия са единодушни – да, точно това се случва в момента в норвежката предизборна кампания.

Нивото на безработица е най-ниското в цяла Европа, средната месечна заплата е бруто над 5 000 евро на месец, а социалната система се счита за такава от световна класа.

И все пак правителството на министър-председателя Йенс Столтенберг е заплашено от отзоваване. Избирателите искат да опитат нещо ново, казва политологът Харалд Щангхеле. "Столтенберг е все още популярен политик - но той е на тази длъжност вече в продължение на осем години и след толкова време избирателите пожелаха нови лица и свежи идеи", коментира той.

Според него обаче и Ерна Солберг няма да е голям експеримент за норвежците.

Ерна коя? В международен аспект Ерна Солберг, фаворит в тези избори, все още е непознато лице. В Норвегия обаче я познават всички.

"Солберг е типичен норвежки политик", казва Щангхеле. "Тя е прекарала почти целия си живот в политиката. „Тя е твърда, но не разполага непременно с много въображение. Мисля, че много хора в Германия ще намерят някои черти от характера на Ангела Меркел у Ерна", допълва той.

Ако Солберг спечели, това ще е лек завой надясно. Или по-скоро – съвсем малко завойче. Защото и различията между консерваторите и социалдемократите в Осло не са толкова големи. Ново правителство – същата политика...

И така - провеждащите се днес парламентарни избори има вероятност да доведат до промяна във властта в благоденстващата скандинавска страна. Според последните проучвания дясноцентристката опозиция се радва на значителна преднина пред лявоцентристите на Йенс Столтенберг, управлявали Норвегия цели осем години.

Всеобщите очаквания са победителите да влязат в коалиция с популистката Партия на прогреса, която се обявява срещу имигрантите.