Организация в Бергамо търси кой е отговорен за кризата в региона

В много заведения в града се мери температурата на клиентите, преди да са седнали

22.06.2020 | 22:56 Редактор: Ивет Арабова
Организация в Бергамо търси кой е отговорен за кризата в региона

Италианската област Ломбардия с над 16 000 починали от коронавирус бе един от най-засегнатите региони в Европа. Защо се стигна дотам, се питат местните хора и започват да търсят отговорност.

"Тук всичко беше пълно с ковчези", разказва пасторът Марко Бергамели, сочейки параклиса. В него сега отново са поставени пейки – макар повечето места да са блокирани и да са поставени предупредителни надписи. Но тези мерки са по-скоро ненужни – много от миряните още не смеят да отидат на църква.

Мащабите на трагедията, предизвикана от коронавируса, личат особено отчетливо на централното гробище в Бергамо – до луксозните гробници и мавзолеи има участък с над сто обикновени гроба, повечето от които нямат надгробни плочи, само ламинирани бележки с имената на покойниците. "Тук почиват жертвите на коронавируса“, обяснява Бергамели.

Новата реалност в Бергамо

В Бергамо почти няма човек, който да не е загубил роднина, или да не познава някого, който да е бил заразен. Както разказва пасторът, крематориумът на гробищата не можел да се справи с големия брой починали. Военните всяка седмица товарели по 50-60 ковчега и ги откарвали за изгаряне във Флоренция, Болоня или Ферара. В началото отслужвал заупокойни молитви, но после спрял: "Започнах да изпитвам страх в тесния параклис, пълен с ковчези на починали.“

Междувременно вече няма нужда всеки ден да се копаят нови гробове. В града се опитват да свикнат с новата реалност. За цял Бергамо важи задължителното носене на маски – и по улиците, и когато пътуваш с още някого в колата. Кафенетата и ресторантите са отворени отново, със съответните хигиенни мерки. След всяка поръчка листовете с менюто се изхвърлят и подменят с нови, а в много заведения мерят температурата на клиентите още преди да са заели мястото си, предава "Дойче Веле".

Кой носи отговорност за кризата?

Хората в Бергамо страстно желаят да се върнат към предишния си живот без ограничения, но има и мнозина, които не са готови така лесно да отметнат темата за случилото се. Един от тях е Стефано Фуско, който заедно с баща си е създал организацията "Noi Denunceremo“ ("Ние обвиняваме“). Групата настоява за отговори – защо точно в тези региони са загинали толкова много хора.

Създават я, за да помагат на онези, които са били изолирани вкъщи, без да могат да оплачат смъртта на най-близките си хора. Над 60 000 членове междувременно споделят преживяванията си на тяхната Фейсбук страница, а историите им много си приличат, казва Стефано Фуско: "Много хора са починали самотни у дома си, защото болниците не са ги приемали. Навярно е можело те да бъдат спасени, ако им беше оказана помощ навреме."

Прокуратурата в Бергамо междувременно започна разследвания, които се подкрепят от "Ние обвиняваме“. Според Фуско, отговорност носи регионалното правителство, което реагирало прекалено колебливо и не изолирало своевременно Алцано Ломбардо и Нембро - двете общини в региона на Бергамо, превърнали се в основни огнища на зараза.

Ръководителят на регионалното правителство в Ломбардия Атилио Фонтана обаче отхвърля всякаква отговорност. Твърди, че още през март искал засегнатите общини да бъдат блокирани, но правителството в Рим било против. "Смятам, че наистина се опитахме да дадем всички отговори и да предприемем всички необходими мерки в тази необичайна ситуация, в която още никой не знаеше много за вируса", твърди той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК