Мохамед Морси ще бъде съден за подстрекаване към убийство

Това е първият процес срещу бившия президент на Египет, но дата за неговото начало все още не се съобщава.

02.09.2013 | 15:04
Мохамед Морси ще бъде съден за подстрекаване към убийство

Отстраненият от власт от армията на 3 юли президент на Египет Мохамед Морси ще бъде съден по обвинения в подстрекаване към убийство. Това е първият процес срещу бившия държавен глава.

Морси ще бъде съден заедно с още 14 представители на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" за убийството на демонстранти през декември миналата година, протестирали срещу неговите опити да ислямизира националното законодателство. Тогава загинаха най-малко 7 души. Сред подсъдимите по делото ще бъдат лидерът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Белтаги и Есам ел Ериан, заместник-председател на Партията за свобода и справедливост - политическото крило на ислямисткото движение. Морси е обвинен още в заговор с чуждестранни групировки, сред които палестинското ислямистко движение Хамас, довел до неговото освобождаване със сила от затвора през 2011 по време на хаоса при протестите срещу президента Хосни Мубарак преди две години.

Това е първият процес срещу Морси, но дата за неговото начало все още не се съобщава.

В момента сваленият преди два месеца държавен глава е държан на тайно място, без възможност да комуникира с външния свят.