Либиец е задържан за терористичния акт в Рединг, имал електрически трион в дома си

Полицията разглежда ментални проблеми като възможен фактор при извършването на престъплението

21.06.2020 | 21:27 Редактор: Александра Иванова

25-годишен мъж от либийски произход е задържан за атаката в град Рединг. Той е идентифициран като Хаири Саадала. 

Свидетели разказват, че бежанецът нападнал група от хора, които си почивали в парка. Мъжът ги мушкал безразборно по цялото тяло и главата. Очевидци са помогнали на пострадалите. 

"Вчера, на 20 юни, малко след 7 часа мъж атакува цивилни граждани с нож. Това беше варварско посегателство. Изразявам дълбоки съблолезнования към семействата на жертвите, който скърбят ден след атаката. Мога да потвърдя, че нападението се разглежда като торероистичен акт", заяви помощник комисар по специалните операции Нийл Басу.

За момента властите не подозират друг човек за атаката. Апартаментът на заподозрения се намира близо до мястото на инцидента и е бил щателно претърсен. Иззети са множество доказателсва, включително и електрически трион. Съобщава се, че полицията разглежда ментални проблеми като възможен фактор при извършването на престъплението. Засега няма информация дали либиецът е бил част от определена терористична организация. 

Премиерът Борис Джонъсн следи отблизо разследването и направи първи коментар. 

"Отвратен съм, че хората губят живота си по този начин. Не мога да коментирам в детайли, но мога да кажа, че ако трябва да научим уроци относно това как да се справяме с подобни случаи, тогава ще го направим и няма да се поколебаем да предприемем действия", подчерта Джонсън.

Властите призоваха всички граждани, които имат видео кадри от нападението да ги предоставят на властите и също така да избягват "спекулациите" за нападението. Преди да се разкрият подробности около атаката се появиха теории, че тя е свързана с протест срещу расизма, провел се в града няколко часа по-рано.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК