ЕС ще обсъди кръвопролитията в Египет. Очаква се да наложи санкции

До края на деня ще се знае дали Хосни Мубарак ще бъде пуснат от затвора. Изтича и двегодишния законов срок за задържане на обвиняем в очакване на присъда.

21.08.2013 | 10:53
ЕС ще обсъди кръвопролитията в Египет. Очаква се да наложи санкции

В Брюксел ще се проведе извънредна среща на министрите на външните работи от ЕС за кризата в Египет. 28-те страни-членки ще преразгледат отношенията на ЕС с Кайро заради кръвопролитията през последната седмица.

Решението да се проведе спешна среща в Брюксел беше взето от висши дипломати от държавите-членки, които се събраха за подготвителен кръг от преговори в понеделник. Очаква се външните министри да осъдят остро насилието в Египет, което вече отне живота на близо 900 души.

Предвижда се на срещата да бъдат призовани двете страни в конфликта незабавно да прекратят конфронтацията и да започнат диалог за регулиране на кризата по мирен път.

Възможно е да се стигне до конкретни мерки - спиране на европейските средства за Египет, въвеждане на оръжейно ембарго и санкции срещу членове на временното правителство и армията.

Междувременно днес се очаква египетски съд да реши дали да пусне от затвора бившия държавен глава Хосни Мубарак, чието сваляне от власт постави началото на тежката политическа криза в страната.

В случай на положително решение бившият държавен глава може да бъде освободен още днес. Заседанието на съда ще се проведе в затвора „Тора”, където в момента Мубарак излежава доживотна присъда за съучастие в убийството на протестиращи по време на въстанието срещу него в началото на 2011 г.

Тази присъда беше отменена от друг съд през януари, но по-късно отмяната също беше обявена за невалидна. Заради изтичането на двегодишния законов срок за задържане на обвиняем в очакване на окончателна присъда, на този етап бившият държавен глава не може повече да лежи в затвора.