Доклад на ЕК: В Сърбия има реч на омраза, корупция и насилие

Според документа страната изостава в свободата на словото, борбата с организираната престъпност

16.06.2020 | 23:28 Редактор: Наталия Тотева
Доклад на ЕК: В Сърбия има реч на омраза, корупция и насилие

Сърбия изостава в ключови области като независимост на съдебната власт, борба с корупцията, свобода на медиите, както и във вътрешните процеси за военни престъпления и организирана престъпност.

Това се посочва в редовния полугодишен доклад на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона в Сърбия като страна в процес на преговори за присъединяване към ЕС.

"Правителствени служители, някои на най-високо ниво, както и членове на парламента, продължават редовно да коментират публични изслушвания, текущи съдебни производства и отделни съдии и прокурори. Статиите в жълтите вестници са насочени към дискредитиране на членове на съдебната система. В някои случаи съдиите са поискали оправдателни присъди по дела, свързани с местни политици, позовавайки се на натиск върху тях и техните семейства", се казва в документа.

В доклада на ЕК се отбелязва, че сръбските власти продължават да осигуряват подкрепа и публично пространство за осъдени военни престъпници и позволяват реч на омраза.

До голяма степен "остава непроменена" ситуацията в секторите, особено уязвими от корупция, пише БГНЕС. ЕК отбелязва и продължаващите заплахи, сплашване и насилие над журналисти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК/