Международен анализатор: Проявите на расизъм в Щатите са върху белите

Смъртните случаи на бели хора, убити от афроамериканци, са много повече, посочи Илия Лазаров

15.06.2020 | 21:27 Редактор: Александра Иванова

Смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис предизвика вълна от протести срещу полицейското насилие и расизма. Безредиците и насилието по улиците станаха ежедневие за американците. Стигна се и до убийството на друг тъмнокож от полицаи. Недоволството на хората избухна и в Европа. 

Международният анализатор Илия Лазаров заяви пред "Денят ON AIR", че протестите в САЩ ще приключат с изборите за президент.

"Случващото се е предизборно. Нарочно се подклажда и се използва. Като минат президентските избори наесен, всички тези неща по естествен път ще отминат. Независимо кой ще бъде избран от двамата реални кандидати - Тръмп или Байдън", прогнозира Лазаров.

Според международния анализатор протестите в Европа са стигнали до абсурд. 

"Обявиха Махатма Ганди за расист. Искат да махнат думата "негър" от "Пипи дългото чорапче" - това са парадокси. Европа се зарази заради неолиберализма, който наслагва клишетата като догма. Те пораждат противопоставяне. Това го има и в България", категоричен бе той.

Илия Лазаров коментира, че в Щатите се наблюдават прояви и на "обратен расизъм". Също и че няма равенство в социалната система.

"Смъртните случаи на бели хора, убити от афроамериканци, са много повече. Трябва да бъде туширан и този расизъм. В момента, ако сте афроамериканка там, ще получавате около 90-100 хил. долара, за да си гледате децата. Не може обществото да храни други хора, които нищо не правят", отбеляза Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Според международния анализатор, ако Тръмп спечели президентските избори, би се справил с расизма по-добре от опонента си Байдън. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК