Протестите в Европа срещу расизма се превърнаха в безредици

Полицаи хвърлиха белезници в знак на протест

14.06.2020 | 14:23 Редактор: Юлия Христова

Стотици арестувани след протестите в Европа срещу расизма. От Париж до Лондон демонстрациите се превърнаха в безредици, а във френската столица полицаи хвърлиха белезници в знак на протест. 

Над 100 души бяха арестувани в Лондон след протест, на който имаше представители не само на антирасисткото движение, но и крайнодесни. Те влязоха в конфликт с останалите протестиращи и с полицията. Имаше и ранени полицаи. Крайнодесните твърдяха, че искат да защитят статуите от демонстрантите против расизма. 

А на протестите в Париж се събраха на 15 000. Френската полиция използва сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни протестиращи, част от движението "Животът на чернокожите има значение". Протестът беше организиран под мотото "Справедливост за Адама“ за смъртта на тъмнокож, починал при арест. 

А френските полицаи се събраха пред Триумфалната арка с коли и включени сирени, за да изразят недоволството си от обявената отмяна на така наречената задушаваща техника при арест. При такава почина тъмнокожият Джордж Флойд в Минеапилис. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Пълна анархия е по целия свят. А скритият расизъм става вече явен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Най-големите мизерници са по тези протести. Отишли са да правят магарии и никой не смее да ги пипне, за да не кажат, че ги дискриминират по някакъв начин. Жалка история! Сигнализирай за неуместен коментар