Коронавирусът с огромно влияние върху имотния пазар

В САЩ цените на имотите продължават да се покачват

15.06.2020 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Коронавирусът с огромно влияние върху имотния пазар

Коронавирусната пандемия има потенциала да окаже огромно влияние на пазара на имоти в глобален мащаб, съобщи BBC.

Вече е очевидно, че на фона на масовата безработица, понижените заплати, фалитите на компании и несигурността на трудовите пазари хората ще са по-предпазливи към инвестицията в недвижим имот. Обичайно подобни ситуации водят до понижаване на цените на жилищните имоти - това се случи и по време на предишната рецесия на пазарите във Великобритания, САЩ и в много други страни. 

Във Великобритания индексът за цените на жилищните имоти показва поевтиняване с 1.7% на месечна база през май - най-големият спад от 11 години насам. 

В САЩ цените на имотите продължават да се покачват. 

"Много региони (на страната) въведоха мораториуми за плащанията, обичайно между 60 и 90 дни, но в някои те са за шест месеца", заяви професор от Harvard Business School.Това означава, че непосредствените проблеми са прехвърлени върху наемодателите и банките, което не значи, че няма да има трудности по-нататък.

За сектора на офис имотите промените са още по-драматични, особено за търговските улици във Великобритания. 

"Секторът на търговия на дребно изпитва проблеми от години. Приходи бяха значително ударени, като ще има замразяване на разходите по време на рецесията", заяви Майкъл Уайт, експерт на Nottingham Trent University, цитиран от bloombergtv.bg

Това означава ускоряване на процесите, които се отчитаха още преди коронавирусната пандемия - множество търговски улици изчезват през последните години. Тенденцията може да получи и допълнителен тласък, тъй като все повече клиенти се насочват към онлайн търговията. 

По отношение на офис площите пандемията също може да има голямо отражение. Пазарът на жилищни имоти се променя, защото хората търсят все повече места в крайградските и селските райони с цел да могат да работят от домовете си. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК