Кога е подходящото време за инвестиране в имот в чужбина?

Airbnb обяви, че ще намали дейностите на своята услуга Airbnb Luxe

13.06.2020 | 16:35 Редактор: Юлия Христова
Кога е подходящото време за инвестиране в имот в чужбина?

Преценката кога е подходящото време за инвестиране в имот в чужбина е трудна. В настоящите условия несигурността по отношение на преустановените полети и възможността за удължаване на мерките срещу коронавируса усложняват ситуацията на международния имотен пазар, пише Financial Times. 

Заземените полети

Затворените граници и забраните за пътувания намаляват броя на полетите доста под обичайните обеми. Към началото на юни някои европейски страни регистрират спад на трафика от над 90%, сочат данни на OAG, пише bloombergtv.bg.

Това обаче започва да се променя. Някои нискобюджетни авиокомпании като Ryanair и easyJet планират да възстановят полетите си през този или следващия месец, но с много ограничен капацитет. British Airways планира да възобнови голяма част от услугите си през юни, а Air France се насочва към постепенно увеличаване на полетите от този месец. 

“Вероятно първата половина на годината е отписана”, смята Робърт Грийн, основател на Sphere Estates, която продава и отдава под наем луксозни имоти. 

“В рамките на два месеца нямахме резервации и приходи, а всичките ни апартаменти останаха празни”, твърди основателят на Nativo, която предоставя имоти чрез Airbnb, основно в Милано и Мадрид. 

Airbnb обяви, че ще намали дейностите на своята услуга Airbnb Luxe, тъй като се опитва да се приспособи към икономическото забавяне. 

“Някои експерти в хотелиерската индустрия не очакват пълно възстановяване поне до 2023 г.”, посочва Грийн. 

За купувачите огледите на потенциални ваканционни имоти са почти невъзможни, тъй като дори частните полети зависят от отварянето на границите. Въпреки първоначалния ентусиазъм на имотните агенти се оказа, че малцина са богатите, които са склонни да закупят имот, базиран на виртуален оглед. 

“Успяхме да генерираме малък брой продажби за периода, основно с клиенти, които са виждали имотите преди блокадите”, заяви директорът на Home Hunts. 

Завръщане на търсенето

Въпреки затрудненията все още има търсене на пазара на ваканционни имоти. Разбира се, част от него може да се дължи просто на интерес, който да не доведе до сделки, някои служители на пазара го приемат като сигнал за завръщане на купувачите. 

Грийн очаква ръст на сделките, след като рестрикциите бъдат отменени и хората могат отново да се движат свободно. Той посочва, че много потенциални купувачи вече търсят бърза интернет връзка, вътрешен двор и допълнителна стая, в която да може да се обособи офис. 

Крис, британски предприемач, базиран в Япония, който не посочва фамилията си, търси ваканционен имот в Европа - основно в Италия и Франция. Според негово проучване цените на имотите в районите, които следи, са се понижили с между 10 и 15% спрямо предкризисните нива, а повечето продавачи са склонни да преговарят. 

Някои експерти смятат, че пониженията на цените могат да станат общовалидни за имотите среден клас, особено за труднодостъпните ваканционни райони. В глобален мащаб Грийн смята, че по-старите имоти и тези в по-малко известните локации могат да поевтинеят с до 30%. 

“Сега е добър момент за преговори, въпреки че не всички граници са отворени, тъй като купувачите могат да се възползват от несигурността на пазара”, отбелязва той. 

"На фона на ниските лихвени проценти достъпността за закупуване на имот никога не е била по-голяма“, посочва представител на Savills. Той отбелязва промени в тенденцията по-младите купувачи да предпочитат по-малките градски апартаменти. “Сега търсенето е за къщи в Прованс и вили в Тоскана”, твърди експертът.  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Airbnb е много хубава услуга. Сигнализирай за неуместен коментар