В Швейцария кипи дебат за свалянето на монумент на благодетел-търговец на роби

Заради протестите в цял свят се повдигна отново темата за преименуването на върха Агасижорн в Алпите

14.06.2020 | 19:45 Редактор: Юлия Христова

Вандалските прояви срещу паметници в целия свят продължават. А в Швейцария кипи дебат за свалянето на монумент на почитан благодетел, но търговец на роби.

Швейцарското общество е разделено - трябва ли да се свали паметник на Давид дю Пури - почитан особено много в един от швейцарските кантони. Той е благодател на Нюшател, завещал голяма част от имуществото си, натрупано обаче като търговец на роби. Равностойността на това, което е оставил на общината, е над 630 милиона долара. 

Дебатът за антирасизма не е чужд в страната. Но сега се стигна и до махането от рафтовете на верига магазини на познат швейцарски десерт заради името му. 

А заради протестите в цял свят се повдигна отново темата за преименуването на върха Агасижорн в Алпите. Чуват се гласове за заличаване на още наименования, свързани с търговия с роби. 

А какво ще кажете за още такива местности и исторически личности. Включително и помпозната статуя на Алфред Ешер, чието семейство е притежавало плантация за кафе в Куба между 1815 и 1845 г., в която са работили роби.

А хиляди излязоха по улиците на Швейцария срещу расизма. И то въпреки въведените мерки, забраняващи събирането на повече от 300 души заради коронавируса. В най-голямата демонстрация в Цюрих се събраха над 10 000 души, повечето от които облечени в черно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
По целият свят
преди 3 години
кипи акция по заличаване на всички следи от робските времена, само в България дремем като овце, въпреки, че тук са вилнели 500 години робовладелци-османлии!? Не само джамиите стоят като паметници на това робство, но и имената на местностите не се променят, все още напомнят за онова тежко робство! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Кога ние ще се задействаме да разкараме паметника в американското посолство в София? Сигнализирай за неуместен коментар