Полицаи на протест в Париж: Няма ли полиция, няма мир!

Служителите на реда не одобряват реформите срещу расизма, обявени от министър Кастанер

12.06.2020 | 18:10 Редактор: Наталия Тотева
Полицаи на протест в Париж: Няма ли полиция, няма мир!

"Няма ли полиция, няма мир!". Това гласеше лозунгът на десетки полицаи, излезли по бул. "Шанз-Елизе" в Париж. Шествието от полицейски коли пред Министерството на вътрешните работи бе в израз на несъгласие срещу последните мерки на министър Кристоф Кастанер за справяне с расизма.

"Полицията не е расистка, а републиканска. Тя ви пази независимо от цвета на кожата" - заяви основен полицейски синдикален лидер - Фабиен Ванемелрик. Служителите на реда носеха снимки на свои ранени колеги и настояваха за среща с френския президент Макрон. 

"Дойдохме да кажем на президента, че трябва да подкрепя, уважава и зачита полицията" - настояха те. Протести имаше и в други френски градове, съобщи БНР.

Реформите за "нулева толерантност към расизма", обявени на 8 юни от Кастанер, предвиждат уволнения за подозрения в расистки прояви, което според полицаите може да наруши презумпцията за невинност.

Те протестират и срещу забраната на задушаващата хватка, прилагана върху арестувани, която причини смъртта на Джордж Флойд в САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК