Китай скочи на Харвард заради проучването за Ковид-19

По-рано друго изследване установи, че вирусът се е появил в страната около 5 декември

11.06.2020 | 16:25 Редактор: Искра Ангелова
Китай скочи на Харвард заради проучването за Ковид-19

Китай разкритикува изводите от първоначалните проучвания на американските изследователи от Харварския университет, според които коронавирусът може да се е разпространявал в азиатската страна още от август 2019 г., предава AFP. Според Пекин проучването е "доказателство" за наличието на дезинформационна кампания, насочена срещу Китай.

Според официалната версия вирусът е бил регистриран за първи път в централният китайски град Ухан в края на 2019 г., но САЩ често критикуват данните на Пекин и обвиняват страната, че не е достатъчно прозрачна в информацията, която дава за пандемията и произхода ѝ.

Според новото проучване през август 2019 г. се е наблюдавало "увеличение на трафика" на автомобили около болниците в Ухан, информира "Фокус".

По думите на авторите на проучването, макар да не може категорично да се потвърди, че това доказва, че коронавирусът циркулира още от лятото на 2019 г., данните могат да подкрепят твърденията на други изследователи, които смятат, че пандемията е започнала по-рано.

От Министерството на външните работи на Китай разкритикуваха изследването и заявиха, че то е "пълно с несъвместимости" и е "зле изготвено".

Говорителят на министерството Хуа Чунин заяви, че смята изследването за доказателство за координирани усилия в САЩ за "умишленото създаване и разпространяване на дезинформация срещу Китай".

"Някои американски политици и медии се държат така, сякаш са открили скрито съкровище и своеволно разпространяват (изследването), като го третират сякаш е ново доказателство, че Китай е скрил епидемията", каза говорителят по време на пресконференция.

Според официалната информация, публикувана от властите в Китай първите случаи на Ковид-19 са били идентифицирани от лекарите в Ухан през декември и те са споделили генома на вируса със Световната здравна организация (СЗО) в началото на януари.

По-рано друго изследване, инициирано от Имперския колеж в Лондон, със съдействието на СЗО установи, че вирусът се е появил в Китай около 5 декември.

Правителствата на някои страни, включително САЩ и Австралия призовават за допълнително разследване на произхода на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК