Пазарът в Ухан бил една от жертвите на Ковид-19

Изводите са, че вирусът е съществувал в града още през ноември

30.05.2020 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Заразените с коронавирус в света вече са над 6 милиона души, жертвите - повече от 360 000. На този фон президентът на Съединените щати Доналд Тръмп прекрати отношенията си със Световната здравна организация. А според нови проучвания в Китай заразата не е тръгнала от пазара в Ухан.

Генетични изследвания на проби от животни от пазара в Ухан са доказали, че няма как вирусът да е тръгнал от там. Националният център по профилактика и контрол на заболяванията в Китай твърди, че няма как пазарът да е първоизточникът, което е най-разпространената версия. 

"Пазарът е не причина, а "една от жертвите" на вируса", каза директорът на Националния център по профилактика и контрол на заболяванията в Китай Гао Фу.

Версията за пазара обаче тръгна именно от Китай на 26 януари. Изводите са, че вирусът е съществувал в Ухан още през ноември. А първият човек, който е дал положителна проба за Ковид-19, вероятно се е заразил на 1 декември и е проявил симптоми 8 дни по- късно. 

Сега се потвърждава тезата, че началото на коронавируса започва от мутация на вируси между животни, а впоследствие се предава на човека. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК