Всяка минута в океаните попада камион пластмасови отпадъци

Той е най-големият източник на протеини, а повече от 3 милиарда души зависят от неговото биоразнообразие

08.06.2020 | 10:50 Редактор: Юлия Христова

Всяка минута в океана попадат около един камион пластмасови отпадъци. Не е изключено кризата с Ковид-19 да увеличи тези обеми, тъй като в седмиците на пандемията много хора са останали по домовете си и са консумирали повече продукти в пластмасови опаковки. На свой ред пък маските, шлемовете и опаковките от дезинфектанти също са отпадък, който замърсява океана, пише "24 часа". 

Океанът абсорбира около 30 % от въглеродния диоксид, произведен от хората. Освен че съдържа 97% от водата на планетата и е дом на над 200 000 идентифицирани вида, океанът е най-големият източник на протеини, а повече от 3 милиарда души зависят от неговото биоразнообразие. Пазарната стойност на морските и крайбрежните ресурси се оценява на 3 трилиона долара годишно или около 5 % от глобалния БВП като само в сферата на риболова са заети над 200 милиона души.

В Световния ден на океана, 8 юни, WWF напомня, че той е важен източник на ресурси за бързо нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност.

"Трябва да сложим край на твърденията, че опазваме природата и се борим с климатичната криза докато игнорираме две трети от нашата планета. Здравият океан е от съществено значение за едно устойчиво бъдеще. Промяната трябва да започне като сложим край на свръхулова и осигурим ефективна защита на морските ресурси", каза д-р Саманта Бърджис, ръководител на практика "Морета и океани" в офиса на WWF за европейски политики.

WWF констатира, че държавите в ЕС невинаги успяват да наложат ефективно разпоредбите за опазване на биоразнообразието, поддържане на здрави морски екосистеми и устойчив риболов

В тази връзка, в рамките на политическия форум на високо равнище на ООН, който ще се състои между 7 и 16 юли 2020, България ще представи доброволния си доклад за напредъка по изпълнение на целите за устойчиво развитие, който бе разработен с активното участие на заинтересованите страни през последната година. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Човешката алчност ще затрие света. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не е далеч времето, когато ще унищожим изцяло планетата. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Светът напълно си заслужава корона вируса. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Докато държавите и лобитата не се задействат срещу свръхпроизводството на всякакви стоки така ще е. Не е нормално да си сменяш телевизора, телефона, печата на 2 години! Не е! Но ги правят така, че да се развалят и да не могат да се правят, а и ни набиват в главите, че все трябва да имаме най-новото. Представете си колко *** се генерира от изхвърлените стоки! Сигнализирай за неуместен коментар