fallback

Кметът на Вашингтон се включи в най-мащабния протест в историята на града

Големи демонстрации имаше и в Европа и Австралия

07.06.2020 | 14:05 Автор: Ивет Арабова

Масови протести срещу расизма и полицейското насилие се проведоха в САЩ и целия свят. Десетки хиляди се събраха на най-мащабната демонстрация във Вашингтон. Те излязоха по улиците на американската столица след смъртта на Джордж Флойд, загинал по време на полицейски арест в Минеаполис. В Лондон протестите прераснаха в безредици. Има ранени полицаи, а 14 демонстранти са арестувани.

Протестът във Вашингтон е най-мащабният, провеждан някога в историята на града. Улиците бяха затворени за автомобили, а от мерки за безопасност силите за сигурност блокираха всеки достъп до Белия дом. Протестиращите се събраха край Капитолия, мемориала на Линкълн и пред парка "Лафайет". 

Към множеството се присъедини и кметът на града, който заяви, че протестиращите са изпратили ясно послание до президента Доналд Тръмп. Огромни групи от хора се събраха и в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис. В Ню Йорк тълпи от хора се събраха на Бруклинския мост. Те развяваха плакати с надписи "Няма справедливост, няма мир". А в Сан Франциско демонстрантите за кратко затвориха моста "Голдън гейт". На протестите в Чикаго се събраха около 30 000 души, в Лос Анджелис протестът беше край Холивуд. 

Демонстрации имаше в Атланта и Филаделфия, където събралото се множество от хора крещеше "Трябва ни справедливост, трябва ни любов". Навсякъде бяха издигнати плакати с надписи "Животът на тъмнокожите има значение". А по време на протеста във Филаделфия двама влюбени си казаха заветното "Да". Въпреки пандемията от Ковид-19 големи демонстрации имаше в Европа и Австралия. Солидарност с протестите в САЩ изразиха във Великобритания, Франция, Германия и Испания. В Австралия протестиращите се събраха в Мелбърн, Сидни, Бризбейн.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback