Цял отряд полицаи в Бъфало подаде оставка след инцидента с протестиращ

Двама униформени бяха отстранени, това е мотивът за напускането на колегите им

06.06.2020 | 13:55 Редактор: Ивет Арабова

Напрежението в САЩ не стихва. Хиляди се очаква да се да се стекат по улиците на Вашингтон, за да се включат в демонстрация срещу полицейското насилие. Цялото звено за реагиране при извънредни ситуации в Бъфало, щата Ню Йорк, подаде оставка в знак на протест.

Мотивът за напускането е свързан с отношението към двама от колегите им след инцидент с възрастен мъж по време на една от демонстрациите. Видео от протестна акция в четвъртък показва униформени, които вървят към възрастен мъж, а двама го бутат на земята. Главата му кърви по тротоара, докато офицери минават покрай него, а някои го гледат надолу. 

Губернаторът Андрю Куомо нарече инцидента неоправдан и крайно позорен. Мъжът е настанен в болница в тежко състояние. Той е известен дългогодишен активист за човешките права. След появата на кадрите двама полицаи бяха отстранени. 

Съюзът на полицаите защити действията на двамата офицери, твърдейки, че те просто са изпълнявали заповеди за разчистване на площада заради наложения полицейски час. Президентът Доналд Тръмп отново призова губернаторите на отделните щати да изпратят Националната гвардия в опит за овладяване на демонстрациите.  

"Всички видяхме какво стана миналата седмица и не можем да позволим повече това. Надявам се, че Джордж ни гледа отгоре и си казва, че големи неща се случват в тази страна. Това е голям ден за него и за всички нас, за равноправието - това е, което нашата Конституция изисква и всичко, което е нашата държава", каза президентът на САЩ.

А легендарният баскетболист Майкъл Джордан обяви, че ще дари 100 милиона долара в битката с расовото неравенство в страната. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Те сега ще ги е страх полицаите да си вършат работата. Направиха ги луди калинки ( Сигнализирай за неуместен коментар