Лондон настоява за удължаване на преходния период за Brexit

Призивите на лондонския кмет са в противовес на мнението на новия лидер на лейбъристите

01.06.2020 | 20:43 Редактор: Искра Ангелова
Лондон настоява за удължаване на преходния период за Brexit

Кметът на Лондон Садик Хан написа писмо до министъра на британския кабинет Майкъл Гоув, изпълняващ функцията и на вицепремиер, с призив за удължаване на преходния период за Brexit, съобщава "Файненшъл таймс".

В него Садик Хан призова Майкъл Гоув да "остави настрана политическата идеология" и да търси удължаване на времето на преговори с ЕС, за да се избегнат по-големи потенциални щети за британската икономика.

"Последното нещо, от което страната се нуждае, докато се опитва да се измъкне от опустошенията, причинени от коронавируса, е повече хаос и несигурност", написа кметът-лейбърист.

Според него Ковид-19 е най-голямото здравно, социално и икономическо извънредно положение, с което се е сблъсквал светът след Втората световна война, информира БНР.

"По-нататъшни разрушения под формата на европейски тарифи, бюрокрация и нови правила за имиграцията, когато напуснем единния пазар и митническия съюз в края на годината, биха били ненужни и опасни", аргументира се той.

Изпратеното писмо на Садик Хан идва в момент, когато Лондон и Брюксел се подготвят за четвъртия кръг на Brexit преговорите през тази седмица на фона на съществуващата безизходица по редица преговорни въпроси, включително правата за риболова. Трябва да се има предвид, че крайният срок за договаряне на допълнително удължаване на преходния период изтича в края на този месец.

Призивите на лондонския кмет са в противовес на мнението на новия лидер на лейбъристите Киър Стармър, който наскоро отхвърли исканията за удължаване на настоящия преходен период, изтичащ на 31-ви декември. 2020 година.

През миналия месец Киър Стармър каза, че предпочита "преговорите да приключат възможно най-бързо".

Междувременно говорител на премиера Борис Джонсън заяви, че се надява предстоящият четвърти кръг на Brexit преговорите с ЕС да бъде конструктивен и да запаси в ход настоящия процес.

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние пък предупреди в неделя британския премиер Борис Джонсън за необходимостта той да изпълнява обещанията, които е дал при осигуряването на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В противен случай Обединеното кралство може да понесе двоен икономически удар - от Brexit без сделка и от пандемията Ковид-19, предупреди той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК