Кървави бунтове и безчинства в десетки градове в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Минеаполис цистерна се вряза в тълпа от демонстранти

01.06.2020 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Десетки градове в Съединените щати са под обсада и с вечерен час. Националната гвардия се намеси в протестите в Минеаполис против расизма, които продължават шести ден. Бунтовете са предизвикани от смъртта на тъмнокож мъж, убит по време на полицейски арест.

Въпреки наложения полицейски час в 40 града, част от жителите им не се съобразиха с въведените ограничения и излязоха по улиците. До сериозни сблъсъци с органите на реда се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. 

Демонстрантите палиха полицейски коли, хвърляха камъни, чупиха витрини и разграбваха магазини. В Ню Йорк са задържани 350 души. В Минеаполис цистерна се вряза в тълпа от демонстранти, за щастие инцидентът се размина без жертви. Според полицията той е действал преднамерено. Протестиращите извадиха насила шофьора и се саморазправиха с него. 

Заради размириците в петък през нощта президентът Доналд Тръмп бе заведен за кратко от тайните служби в подземен бункер в Белия дом. В Twitter той коментира случващото се в с думите: Закон и ред във Филаделфия, СЕГА! Те грабят магазини

Случаят "Флойд" разпали гняв заради полицейските убийства на тъмнокожи американци. Според анализатори възмущението е отражение и на години на безсилие, заради социално-икономическото неравенство и сегрегацията в страната.

Вижте повече по темата в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК