Кои са българите, работили за изстрелването на SpaceX?

Вече 10 години Дончев работи за компанията на Илън Мъск

31.05.2020 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

Двама българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса. Това са Кирил Дончев и Орлин Велев.

Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Драгън". Вече 10 години Дончев работи за компанията на Илън Мъск. Заминава със семейството си в Съединените щати в началото на 90-те, а спомените от тогава пази академик Петър Кендеров, който дълги години е работил с баща му - математикът Асен Дончев.

Двамата още поддържат връзка през Океана.

"Специално за това, че Кико работи за Илън Мъск често сме говорили. Той самият беше доволен от това, че е попаднал на силно състезателно място", каза акад. Кендеров.

Академик Кендеров го нарича Кико от малък. Така е известен и в Щатите, където завършва университета в Мичиган. А преди 3 години и половина лично представи капсулата "Драгън" на тогавашния президент Барак Обама. 

"Знам, че се занимава с космическата програма на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран доста високо", допълни академикът.

През 90-те акад. Кендеров е ръководител на Институра по математика на Българската академия на науките, където е бил и Асен Дончев.

"Асен стигна до най-високите върхове на оптимизацията. Той беше нещо като консул български в Америка, поне за математиците. Никога не забрави, че е българин. Когато имаме конференция, идва", каза още той.

А 25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. В компанията е от 3 години, доктор е по компютърни науки, а баща му е известен професор в университета в Северна Каролина.

Какво е да си част от компанията SpaceX?

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК