Историческата мисия на НАСА и SpaceX беше сравнена със стъпването на Луната

Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в океана

31.05.2020 | 14:52 Редактор: Искра Ангелова

Исторически успех за космическите технологии. НАСА и SpaceX успешно изстреляха двама астронавти в космоса след 9 години прекъсване. Доналд Тръмп сравни събитието със стъпването на Луната. 

Ракетата на SpaceX беше изстреляна точно в 22:22 ч. от Космическия център в Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита. 

Успешно премина през няколко етапа. Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана. Американците празнуваха.

"Изминаха 9 години от последния път когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието бе сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната. 

"Това е първото голямо космическо съобщение от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място, не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден. 

"Имаме нова мисия. Да се завърнем на Луната и да изпратим американски астронавти на Марс", каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име капсулата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК