Лагард: Пандемията няма да поднови опасността от разпадане на еврозоната

Според нея може да се увеличат възприятията за рис от деномизация

27.05.2020 | 23:40 Редактор: Ивет Арабова
Лагард: Пандемията няма да поднови опасността от разпадане на еврозоната

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард не е много притеснена от вероятността пандемията от коронавирус да поднови страховете за разпадането на еврозоната.

“Не съм много притеснена, въпреки че политиците ще трябва да продължат да наблюдават нарастващите нива на дълга в еврозоната, докато правителствата вземат заем, за да смекчат ефектите на коронавируса", каза Лагард във видео, адресирано до младите хора в еврозоната.

Докладът на ЕЦБ за финансовата стабилност, който се публикува два пъти годишно, предупреждава, че нарастващият дълг може да увеличи възприятията за "риск от деномизация“ – опасността някои страни да се откажат от еврото или общата валута да се срине напълно.

Лагард призна, че някои страни ще бъдат по-засегнати от други, но тя отговори с твърдо "не“, когато беше попитана дали пандемията може да поднови опасността от разпадане на еврозоната. “Всички страни по света трябваше да увеличат дълга си”, което беше “правилното нещо”, каза бившият френски финансов министър и директор на МВФ.

Тя отбеляза, че исторически ниските лихви понастоящем правят разходите за обслужване на дълга “забележително ниски”. “Това, за което ще се изразходват, е това, което наистина е от значение”, каза Лагард. Тя подчерта, че инвестициите, които ще трансформират нашите икономики към дигитализация, производителност и борба с климатичните промени, ще се изплатят в дългосрочен план.

Лагард прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие между 8% и 12% през 2020 г, предава БГНЕС. "Старият мек сценарий от 5% спад, който е обсъждан през април, вече е остарял. Вероятно ще бъдем някъде между средния и тежкия сценарий”, уточни тя.

Снимка: Bloomberg/Alex Kraus

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК