Медици от цял свят настояват за екологично възстановяване

В отвореното писмо са се включили над 200 организации

26.05.2020 | 11:53 Редактор: Наталия Тотева
Медици от цял свят настояват за екологично възстановяване

Лекари и медицински специалисти от цял свят призоваха световните лидери да осигурят екологично възстановяване след кризата заради коронавируса, пише вестник "Гардиън".

Повече от 200 организации, представляващи най-малко 40 млн. здравни работници, подписаха отворено писмо до лидерите на Г-20 и техните главни медицински съветници. Писмото отбелязва, че замърсяването на въздуха убива най-малко 7 милиона жители на планетата преждевременно.

Призовава се за пряко ангажиране на учените и медицинските съветници при проектирането на стимулиращите пакети. Идеята е да се гарантира, че те включват експертни виждания за опазване на общественото здраве и околната среда.

Обществените здравни системи трябва да бъдат укрепени и да се има предвид, че качеството околната среда може да е фактор за развитието на бъдещи заболявания, информира "БГНЕС".

Подписалите писмото настояват също за реформи при субсидирането на изкопаеми горива, като обществената подкрепа се пренасочи към възобновяемите източници на енергия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК