Страните в ЕС се справят по-добре с последиците от пандемията

"Политико" представя 30 водещи държави с техните здравни и икономически резултати

25.05.2020 | 23:20 Редактор: Ралица Братанова
Страните в ЕС се справят по-добре с последиците от пандемията

Почти всяка нация на света се бори да рестартира безопасно икономиката си, докато продължава да се бори с коронавируса. Но някои се справят по-добре от други.

"Политико" представя 30 водещи държави с техните здравни и икономически резултати, и ги групира въз основа на това дали са наложили леки, умерени или тежки ограничения върху търговията и социалните взаимодействия.

Пандемията от коронавирус се е разпространила в различните страни по различно време и всяка от тях е реагирала различно в зависимост от нейната здравна ситуация и политическа система, както и от нейната икономика.

Относно ситуацията в Европейския съюз, отговорът на пандемията е бил неравномерен, въпреки достатъчното ресурси на центровете за контрол на епидемията.

Страните членки са били най-координирани в затварянето на границите и мерките за предпазване от вируса са били разнообразни

Във Великобритания бавната реакция на кризата и затваряне на жителите вкъщи са посочени като виновници за второто ѝ място по отношение на смъртните случаи, но силната подкрепа за работещите заедно с огромния стимулиращ пакет запазва безработицата в приемлива нива.

Стриктните мерки за социална дистанция запазват нивото на инфекцията във Франция по-ниско в сравнение със съседите ѝ Великобритания, Италия и Испания, но все пак доста по-високо, отколкото в Германия.

Турция е групирана сред страните със зле справяща се икономика. Въпреки отварянето на търговските центрове и салоните за красота по-рано този месец, икономиката е в тежка рецесия, а лирата е в най-ниското си ниво спрямо долара откогато и да било, което означава по-високи цени на вноса.

Индия предпочете да не натовари крехката си здравна система, като прибягна до най-голямото блокиране в света, но това от своя страна оказа влияние на икономиката й, която може да се свие с 45% през това тримесечие.

Русия е критикувана за непрозрачността относно смъртността, а участието ѝ в конфликта за цените на петрола е оказало влияние върху бюджета и БВП-то й, което пък е отнело от репутацията на президента Путин като "баща на нацията“.

С повече от 38 милиона безработни и милиони без здравни осигуровки, ситуацията в САЩ е утежнена още повече от политически конфликти и ниско ниво на тестване и проследяване.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК