Всяка година от земята изчезват около 10 млн. хектара гори

Скоростта на обезлесяване се е забавила през последните три десетилетия, отчита докладът

24.05.2020 | 10:30 Редактор: Ралица Братанова
Всяка година от земята изчезват около 10 млн. хектара гори

Около 10 млн. хектара гори изчезват от земята всяка година – независимо дали става въпрос за дъждовните гори в Южна Америка и Азия или девствените букови гори в Румъния. 

Това е обезпокоително, пише в своя съвместен глобален Доклад за състоянието на горите през 2020 г. Организацията по прехрана и земеделие – (FAO), и Програмата на Организацията на обединените нации (ООН) за околната среда - (UNEP).

Скоростта на обезлесяване се е забавила през последните три десетилетия, отчита докладът. Независимо от това, от 1990 г. са изчезнали 420 милиона хектара горска площ, тъй като са трансформирани в друг тип площи. 

Главно в селското стопанство се корени вината за обезлесяването, смятат експерти. Авторите акцентират особено върху дейността на големите ферми за добитък и производството на соя и палмово масло, пише BloombergTV.bg.

Обезлесяването допринася значително за прогресивната загуба на биологичното разнообразие, обясняват още специалистите. Горите са централно местообитание за много животни и растения по целия свят. 

Там могат да се открият около 60 000 дървесни вида, се посочва в доклада. Освен това 80% от всички видове земноводни, три четвърти от всички птици и 68% от всички бозайници са намирали своето местообитание там.

Световният фонд за природата (WWF) в Германия отбелязва, че всеки загубен хектар гора предизвиква драматична верижна реакция.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Милиарди хора по планетата искат да ядат. Просто трябват огромни количества площи, за да се сее и да се отглеждат култури. Трябва ни един много по-радикален вирус, който да засяга хора във фертилна възраст иначе няма да оцелеем дълго. Сигнализирай за неуместен коментар