Плащат на китайските фермери да не отглеждат екзотични животни

Властите ще изкупуват диви животни, за да се ограничи практиката

21.05.2020 | 10:25 Редактор: Ивет Арабова
Плащат на китайските фермери да не отглеждат екзотични животни

На фермерите в Китай се предлагат пари за отказ от отглеждане на екзотични животни, поради силния обществен натиск от чужбина да се намали незаконната търговия с диви животни, която е "главен виновник” за пандемията от коронавирус.

Властите за първи път обещаха да изкупуват животни в опит да ограничат практиката, твърдят активисти за правата на животните, цитирани от АФП.

През последните месеци Китай забрани продажбата на диви животни за храна, позовавайки се на риска от разпространение на болести сред хората, но търговията остана законна за други цели – изследвания и традиционна медицина.

Смята се, че смъртоносният коронавирус, който се появи за първи път в централния китайски град Ухан, е преминал от прилепи към хора, преди да се разпространи по целия свят. Две централни провинции очертаха подробности за програма за изкупуване, за да помогнат на фермерите да преминат към алтернативни средства за препитание, предава БГНЕС.

Ухан създаде схема за компенсации, за да убеди животновъдите да отглеждат други животни или да произвеждат чай и билки. Властите ще изкупуват всяко диво животно от фермите като 120 юана (16 долара) ще се изплащат за килограм плъх и змия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Аз отглеждам вонещици- щ има ли помощ и за мен? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
не само, те за медицината си все още използват рога от носорози, части от тигри и други застрашени животни и така са една от основните причини за съществуването на тази незаконна търговия и избиването на животните Сигнализирай за неуместен коментар