Великобритания: Край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС

Страните от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария са без свободен достъп до британския трудов пазар

19.05.2020 | 12:16 Редактор: Тодор Петров
Великобритания: Край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС

Три месеца и половина след Brexit, Долната камара на британския парламент прие закон, който слага край на свободното придвижване на работна сила от ЕС. За проектозакона гласуваха 351 депутати, a 252 бяха против.

Съгласно новия регламент, от януари 2021 година работна ръка от страните членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, вече няма да има свободен достъп до британския трудов пазар.

Неясно остава какви критерии ще важат от началото на 2021 година. Засега има само планове за въвеждането на точкова система, която ще дава преимущество на квалифицираните специалисти. А вътрешният министър Прити Пател заяви, че новата система щяла да помогне на Великобритания да овладее икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Мигрантите от страните в региона работят предимно в здравния сектор и в строителния бранш.

След 47 години членство, на 31 януари Великобритания напусна ЕС. До края на годината обаче важи т.нар. преходен период, в който европейските разпоредби остават в сила, припомня "Дойче веле".

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
А, още по-добре! Тия мързеливци сами да се оправят Сигнализирай за неуместен коментар