Сирийският парламент: Ами ако Асад се ядоса на Путин?

В Дамаск заплашват руските сили

14.05.2020 | 00:30 Редактор: Искра Ангелова
Сирийският парламент: Ами ако Асад се ядоса на Путин?

Тревожни симптоми се появяват в руско-сирийските отношения. Секретарят на Сирийския народен съвет (парламент) Халед ал-Абуд направи изявление, че Кремъл не може да диктува волята си на сирийските власти, защото от тях зависи тяхното политическо бъдеще. Емоционалната публикация на депутата във Facebook беше реакция на съобщения в арабските медии, че Русия обмисля отстраняването на президента Башар Асад, пише руският вестник "Независимая газета". 

Народният съвет (парламентът) обсъжда възможните последици от гневното изявление на Ал Абуд, който представлява южната провинция Дераа. Депутатът, известен със своите проирански възгледи, написа във Facebook публикация, озаглавена "Ами ако Асад се ядоса на Путин", в която постави под въпрос правото на Русия да диктува условията си на сирийското правителство. 

"Путин е напълно наясно, че Асад е този, който му даде възможност да стане основен играч на регионално и съответно международно ниво", каза депутатът. Преоценката на важността на сирийския лидер ще бъде фатална за репутацията на руското ръководство, твърди Ал Абуд, информира "Фокус".

Секретарят на Народния съвет нарече иранския военен елит и шиитската група Хизбула, които "формираха основната инфраструктура за отблъскване на агресията" на антиправителствените групи, традиционните съюзници на Дамаск. 

Сирийската система е насочена към развитието на сирийско-иранските, а не на руско-сирийските отношения, сигурен е Ал Абуд. Според него при силно желание президентският дворец в Дамаск може да намали приоритета на отношенията с Кремъл. "Президентът Асад нямаше нужда от Путин да го защитава срещу въоръжен хаос или в борбата срещу тероризма", заяви депутатът.

Руската кампания в Сирия беше необходима само за предотвратяване на намесата на САЩ, подчертава Ал-Абуд.

Според депутата най-важният въпрос е какво ще се случи, ако Асад се ядоса на руските си съюзници поради осъзнаването, че тяхната „пътна карта“ не съвпада с неговите интереси. Президентът на Сирия, както следва от изявлението на Ал-Абуд, тогава може да повдигне лозунга за борба срещу "руската окупация".

Постът на депутата съдържа директни заплахи за живота на руските военнослужещи, разположени в Арабската република. Ал-Абуд омаловажава силата на руските въоръжени сили и казва, че те няма да издържат и няколко часа в базата на ВМС Тартус, ако Асад е ядосан. В тази връзка Ал-Абуд е убеден, че Кремъл няма морално право да налага политическите си условия на Дамаск.

Бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за политическия преход в Сирия Фредерик Хоф заяви пред "НГ", че напрежението между Кремъл и Асад е очевидно. "Москва иска режимът сериозно да участва в мирните преговори, които биха позволили запазването му, но въз основа на компромис и разделяне на властите, те значително биха разширили политическата база", отбелязва екс-дипломатът.

"Башар Асад обаче се убеди, че той е необходим за политическото благополучие на Владимир Путин. Затова той смята, че не е необходимо да прави отстъпки, да споделя нещо или да прави компромиси с никого. Асад е уверен, че руснаците и иранците ще доведат него и неговата изтощена армия до пълна победа заради техните собствени интереси."

Бившият дипломат заключава: "Режимът на Асад е убеден, че той е в самото сърце на политическата вселена. Кремъл обаче може да загуби търпение заради корупцията, некомпетентността и арогантността на този режим."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК