Русия спира да ползва произведени в Екатеринбург респиратори след пожарите

Шестима пациенти загинаха при инцидентите

13.05.2020 | 22:20 Редактор: Ивет Арабова
Русия спира да ползва произведени в Екатеринбург респиратори след пожарите

Руските здравни власти прекратиха използването на произведени в завод в Екатеринбург апарати за изкуствено дишане. Два такива апарата се запалиха в болници в Москва и Санкт Петербург и предизвикаха пожари, при които загинаха общо шестима пациенти с Ковид-19.

Тепърва разследващите трябва да установят причините за двата трагични инцидента. При първия пожар на 9 май в московската болница №50 загина един човек. Вторият избухна на 12 май в реанимационното отделение на болницата "Свети Георги“ в Санкт Петербург, причинявайки смъртта на петима души.

Апаратите "Авента-М“ се произвеждат в Уралския приборостроителен завод в Екатеринбург. Заводът е част от на държавния концерн "Радиоелектронни технологии“. В началото на март той беше обявен от правителството на премиера Михаил Мишустин за единствен доставчик на апарати за изкуствено дишане за нуждите на медицинските учреждения в страната, предава БНР.

Всеки апарат струва на бюджета между 37 000 и 85 000 лева в зависимост от модификацията. През април концернът сключи договори с руските болници, регионалните правителства и министерството на промишлеността и търговията за доставката на близо 9000 апарата.

Още вчера местните власти в Севастопол и в Ленинградска област забраниха използването им. Апарати "Авента-М“ бяха изпратени и в Съединените щати. От Федералната агенция за управление на извънредните ситуации съобщиха, че те са стояли на склад и не са били използвани в болниците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК