fallback

Забраняват за 4 дни излизането в големите градове в Турция

Причината е националният празник на страната

12.05.2020 | 12:55 Автор: Ивет Арабова

В Турция се въвеждат нови мерки - между 16 и 19 май в редица големи градове отново ще бъде наложена забрана за излизане от домовете. На 19 май страната отбелязва националния си празник. 

Тазгодишното отбелязване на 19 май - Ден за възпоменание на Ататюрк и празник на младежта и спорта ще се случи от дома. Официални почивни дни в страната са 18 и 19 май, но тъй като тази година те се падат понеделник и вторник - властите въвеждат полицейския час още тази събота. 

"На 18 и 19 май се позволява на търговци като месари, хлебари и магазини за хранителни стоки да са отворени от 10 до 16 часа както за продажби, така и за доставки по домовете", обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Въпреки налагането на поредните ограничения властите продължават да правят крачки към вдигането на част от рестрикциите. В общо 16 области вече няма забрана за влизане и излизане. Президентът Ердоган обаче е категоричен: "Гражданите не трябва да възприемат стъпките за нормализиране на живота като връщане към него, такъв какъвто беше преди 10 март".

От март месец Турция се намира под контрола на строги мерки. Правителството състави 4-степенен план за плавното излизане от карантината, съобразено с епидемиологичната обстановка. Първата фаза трябва да приключи на 26 май, като по време на нея отварят врати бизнеси като търговските центрове и фризьорските салони. Втората фаза ще продължи до 31 август, като ще бъдат позволени петъчните молитви в джамиите, но те ще се провеждат на открито, а маските ще са задължителни. Очаква се да бъдат възстановени почти всички услуги, включително вътрешните и международните полети. Третият етап ще продължи до 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 г. - когато се очаква да има одобрена ваксина за новия щам.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg/Kerem Uzel

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback